Sidang Penternak Kemahang 2018

(Last Updated On: March 4, 2019)

Telah berlangsung Sidang Penternak Kemahang 2018 pada 14 Ogos 2018 (Selasa) di dewan balai raya Felda Kemahang 1. Penganjur bagi program ini adalah Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri Kelantan, KTS Zon Kelantan dan Felda Kamahang.

Program ini telah dirasmikan oleh Dr. Syarifah Asiah binti Mohd Amin, Ketua Bahagian Industri Ternakan Negeri Kelantan dan diteruskan dengan ceramah 1 yang bertajuk “Peluang dan Pembangunan Penternakan Ruminan” yang telah disampaikan oleh Dr. Nur Suhaila. Ceramah ke 2 berjudul “Hala Tuju Industri Pedaging Negeri Kelantan” telah dibentangkan oleh Tuan Haji Hassan bin Zainudin, Bahagian Perancang JPVNK.

Program diteruskan dengan sidang penternak, yang mana ianya membuka peluang kepada semua peserta untuk menyuarakan soalan dan pendapat. Antara panel yang terlibat adalah; Dr. Nur Suhaila, Tuan Haji Hassan (Bahagian Perancang), Dr. Muhamad Syakir (Kesihatan), Puan Shalila (Pemakanan), En. Azman (Pembiakan) dan En. Fazlizan (Penguatkuasaan). Dan, ucapan penutup bagi program Sidang Penternak Kemahang 2018 ini telah disempurnakan oleh Dr. Nur Suhaila.